LOGO ALCHEMY

Dedic acest articol formatorilor mei!

“Cursul de formator este regele cursurilor de formare!” – Sorin Peligrad

 

“Cat de bine suna! Vreau sa fiu trainer! Sa pot transmite cunostinte cursantilor mei! Sa pot sa ma implic in formarea lor, sa ii vad cum cresc!” – asa si-ar spune un tanar pasionat de acest domeniu, gata sa se arunce in valurile formarii personale si profesionale. Si, cred ca este de admirat si de sustinut un astfel de demers.

Deseori, cand sunt intrebat care este calea pentru a ajunge trainer, raspunsul meu este: “Pasiune si profesionalism!”. Si chiar cred ca asa este. Dar, m-am gandit cum sa fac sa descompun, cumva, notiunea de trainer, sa dezvalui ce este in spatele acestei profesii. Suntem obisnuiti cu tot felul de acronime: SWOT, ASAP, FYI, RACI, AKA, ABC, ToT, YMCA, etc. Asa a aparutT.R.A.I.N.E.R., un acronim foarte drag mie si pe care abia astept sa ti-l prezint, draga trainerule. Iata-l:

[T]ehnici

[R]elevanta

[A]lchimie

[I]nstruire profesionista

[N]outate

[E]cologie

[R]eFormare

 

 1. Litera T –Tehnici

Aici sunt cuprinse tehnicile folosite pe parcursul sesiunilor de training. Toate acele metode care ajuta la intelegerea notiunilor teoretice si transformarea lor in deprinderi si abilitati. Este vorba de: jocuri de rol, brainstorming, teste, autocunoastere, storytelling, observare, etc.

 1. Litera R – relevanta

Aici am in vedere cat de important este trainingul pentru cursant, care este mecanismul sau intern pentru care a ales ACEST training si nu altul. Cat de relevant este pentru el sa obtina ACESTE informatii de la ACEST trainer. Este extrem de important sa avem in vedere acest lucru, pentru ca in training este vorba despre EL, despre cursant, niciodata nu este vorba despre TINE, despre trainer. Esti acolo ca sa ii transmiti informatia relevanta pentru el, nu ca sa iti hranesti ego-ul.

 1. Litera A – alchimie

Aici intra cele 4 elemente ale unui trainer-alchimist:

 • Apa:Experienta , Cunoastere, Hrana, Viata, Continuitate
 • Aer:Vis, Curajul de a zbura, Dorinta de (auto)cunoastere, Puterea de a testa, Bucuria de a depasi limitele, Speranta, Creativitate, Curcubeu
 • Pamant:Strategie, Ratiune, Supportiv, Educatie, Cultura, Munca, Transformare, Crestere
 • Foc:Pasiune, daruire, innoire, evolutie, profunzime, leadership

 

 1. Litera I – Instruire profesionala

Nu poti fii un bun exemplu, daca tu insuti nu esti un model de profesionalism! Asa ca, este necesar sa fii mereu la curent cu informatiile din domeniu, sa aduci plusvaloare fiecarui training. Iar, de asemenea, din postura de trainer, sa intelegi mereu cursantul si sa ii dai informatiile de care are nevoie pentru a fi stapan pe sine, pentru a fi un bun profesionist.

 1. Litera N – noutate

Ma uitam la suportul de curs al unui curs de formator de acum vreo 10 ani. Wow! Cat de mult s-au schimbat lucrurile de atunci! Pe atunci nu se utilizau metode din NLP, storytelling, coaching, Process Communication Model, elemente de psihologie, testele de evaluare au evoluat, etc. Asa ca, este extreme de important ca informatia sa fie adaptata, imbunatatita, iar inovatia in training face diferenta.

 

 1. Litera E – ecologie

Cand am creeat acest acronim, prima oara am dat sens acestei litere, pentru ca ecologia este esentiala pentru un trainer de calitate. Am in vedere sa fii autentic, sa fii cine spui ca esti si sa faci ceea ce spui. Inseamna sa nu incalci liberul arbitru al cursantilor sau al co-trainerului, inseamna sa ai principii solide si sa nu faci rabat de la ele, de la calitate. Inseamna sa iti asumi cu adevarat rolul, sa il ai in ADN, sa il asumi si sa il transmiti cursantilor tai.

 1. Litera R – ReFormare

Aici este, practic, finalitatea intregului proces de traning. Este punctul de maxima responsabilitate, in care tu si cursantul tau va modelati reciproc, iar din acest proces amandoua partile se schimba. Fiecare invata ceva nou si bun de la celalalt, iar data viitoare va fi si mai bun. Este momentul in care fiecare devine o varianta mai buna a sa. Iar asta este ceva grozav.

 

Este extraordinar de frumos sa fii trainer!  Nu cunosc o profesie mai frumoasa si cu mai multe satisfactii, poate si prin prisma pasiunii pentru educatie pe care am mostenit-o de la mama mea, profesor de peste 3 decenii.

Iar citatul final concentreaza perfect esenta unui T.R.A.I.N.E.R.:

“La inceput, dam din ce stim, apoi, din ceea ce suntem!”

 

(autor Sorin Peligrad)