De ce sa aleg NLP?

Mai tii minte „walkman-urile”? Acele casetofoane portabile pe care le purtam cu mandrie si la scoala, si la serviciu, si la distractie, pe munte sau in masina? Erau niste „minuni” ale tehnicii, adaptate acelei perioade de timp, ne ofereau mobilitate, aveam sansa de a asculta muzica preferata oriunde, fara a fi limitati de accesul la o priza. Era perfect! Acum, dupa 20 de ani, ni se par desuete deoarece avem MP3-uri, Kindle, ochelari Google, laptop, etc. Tehnologia a evoluat rapid, iar omul este cel care a visat-o, a realizat-o si a exploatat-o. Omul a transformat mediul inconjurator pentru a deveni mai usor accesibil, mai prietenos, mai pe gustul sau.

Tot asa cum a evoluat tehnologia, si omul are nevoie de dezvoltare, de crestere. Se spune ca daca incetezi sa te dezvolti, mori. La figurat, ce-i drept, dar nu este mai putin grav decat moartea biologica. Cat de mult va creste o persoana? Pana la nivelul sau de incompetenta. Bun, si dup-aia?

La locul de munca omul evolueaza sau este ajutat.fortat sa evolueze: face cursuri diverse, invata de la un mentor, utilizeaza instrumente din ce in ce mai performante si are o anumita productivitate. Evident, cu cat isi da mai mult interesul si lucreaza Bigger, Better, Faster, More, indicatorii de productivitate se imbunatatesc vizibil.

Ce face diferenta intre o persoana afla la inceputul carierei si una aflata in varful ei? CUNOASTEREA. De orice fel, dar aplicata in cariera. Asa ca, dezvoltarea umana, autocunoasterea,  intelegerea mecanismelor de functionare, raportarea la mediul inconjurator, congruenta sistemului de valori propriu cu cel organizational, dezvoltarea unor abilitati sociale [delegare, observare, relationare, etc] si profesionale, fac ca acea persoana sa fie mai buna, mai atenta [constienta], mai performanta.

Pe scurt, conceptul nostru tine de alchimia noastra, de resursele pe care noi le avem deja si pe care invatam sa le folosim la maxim prin metode/tehnici de dezvoltare personala. Trecem dincolo de abilitatea fizica de a utiliza unelte,  intelegem mai bine cine sunt „vampirii” de timp, aflam cum ne putem organiza mai bine, cum ne putem gestiona resursele, cum sa fim mai atenti la surmenare, sa evitam conflictele sau sa le gestionam intelept, etc.

Dezvoltarea personala este o optiune, dar corect dozata si aplicata, poate avea rezultate deosebite.

De ce sa continui sa lucrezi la un loc de munca unde nu esti pus in VALOARE, unde te simti AGRESAT, in care nu ai COMUNICARE, la care MOTIVATIA redusa?  Efectele negative ale vietii tale profesionale neimplinite s-au rasfrant si in viata ta personala? Si in cea familiala? Atunci, de ce nu ai face invers?

Vrei sa iti controlezi emotiile negative, sa intelegi care sunt limitarile gandirii tale, de ce faci ceea ce faci, sa accesezi mai multe resurse? Alege constient, cunoscandu-te mai bine pe tine si mediul in care traiesti. Pentru ca, de fapt, „combustibilul” din viata ta este o resursa interna, nu tine de exterior.

Asa ca, hai sa discutam concret: ce anume din domeniul dezvoltarii personale ne ajuta si, mai ales, cum?

In primul rand, o sa iti spun ca am un exemplu viu in acest sens: ca urmare a intelegerii multor aspecte din viata mea, in urma informatiilor si tehnicilor de dezvoltare pe care le-am abordat am, mi-am schimbat complet viata. Mai exact, am trecut de la statutul de antreprenor – comerciant, al cel de antreprenor-alchimist [am aflat care este pasiunea mea, ce vocatie am si am ales sa o transform in mod de viata, intr-o meserie]. Asa am devenit trainer! Si alche-prenor!

Ai folosit vreodata expresii de genul: „Eu niciodata …” sau „Toate blondele sunt …” sau „Romanii sunt niste …” ? Probabil, da. Dar, acestea sunt niste formulari automate ale noastre, pe scurt niste generalizari. Pentru ca , evident, nu stim in detaliu cum este fiecare blonda sau fiecare roman. Asa ne dam seama ca avem multe tipare mentale, multe „automatisme”, scurtaturi pe care creierul nostru le face pentru a se descarca de informatia prea multa. Si, din „lene”. Dar, ne sunt utile aceste tipare? Exista riscul sa gresim? Eu zic ca da. Deci, este util sa intelegem cand facem astfel de judecati. Odata eticheta pusa si repetata, mai e un singur pas catre adoptarea acestei etichete de catre Sine. E periculos, limitativ si total fals. Ce e prea simplu e incomplet si fals, ce e prea complicat e neutilizabil.

Prin dezvoltare personala acumulam cunostinte noi si ne largim propria  harta mentala (o sa vorbesc despre asta intr-un articol viitor). Si in acest fel suntem mai pregatiti pentru situatii noi care vor aparea in viata legate de locul de munca, relatii, stres.
Suntem mult mai atenti cu interiorul nostru,  constientizam convingerile care ne limiteaza, intelegem cum putem comunica mai eficient, descoperim cum putem trai  si altfel.

Tehnicile  NLP ne ajuta in procesul nostru de schimbare:
–  ne dau o directie clara (prin stabilirea de obiective  pornind de la ce avem in prezent si ce ne dorim)
–  ne determina sa facem alegeri bune (privind in interiorul nostru si ascultandu-ne intuitia)
–  ne invata cum sa traim inteligent (gestionandu-ne emotiile  si comunicand eficient).

Ce iti ofera? Tehnici concrete de gestionare a ta, a emotiilor, a relatiilor, a timpului, modalitati de pozitionare in viata, noi abilitati. Astfel inveti cum sa pui la lucru resursele tale intr-un mod eficient. Pe masura ce aplici mai multe tehnici, informatii in viata de zi cu zi, lucrurile sunt mai clare, devii mai focusat, iti pui pasiunea in miscare, inveti sa fii recunoscator, sa apreciezi  oamenii din jurul tau.

Alege cursurile noastre cu tehnici NLP pentru a-ti imbunatati abilitatile!