Training Public Speaking

Public Speaking – noul “must”

“Daca vrei sa fii puternic, fii maestru in arta vorbirii, 

deoarece forta se afla in usurinta de a vorbi, 

iar cuvantul este mai puternic decat orice batalie” – 

Ptahhotep, 3000 i.C.

 

Ce simti cand vorbesti in public? Te inrosesti? Iti tranpira palmele? Uiti tot ce ai de spus? Cauti sa pleci cat mai repede de pe scena? Iti tremura vocea si genunchii? Respiri sacadat? Ti se infunda urechile? Nu mai vezi nimic in fata ochilor? Da! Pentru majoritatea persoanelor, vorbitul in public reprezinta o frica mai mare decat frica de moarte. Vestea buna este ca aceasta este o frica invatam si, asa cum spuneau batranii nostrii, orice invat are si dezvat.

Potrivit unor studii, omul cavernelor, iesind la vanatoare, isi “ascutea” toate simturile. Instinctul ii cerea sa vanaze, cu arme primitive in fata unor pradatori nemilosi.

Inarmat doar cu o sulita din silex, era atent la fiecare fosnet, iar orice pereche de ochi care il privea din tufisuri, putea fi un atacator. Lumea s-a schimbat, dar mesajul implantat adanc in AND-ul uman a ramas. Iata deci, de ce omul modern se simte dezgolit si simte valuri de emotie cand este privit, deoarece mecanismul ancestral functioneaza, corpul reactioneaza ca si cum ar fi in pericol: fluxul sangvin este dirijat catre regiunile corpului care sunt necesare unei “lupte”, modul de luare a deciziilor este “run or fight”, respiratia se accelereaza [trebuie oxigenat corpul, nu?], privirea scruteaza in jur catre orice posibil inamic, trairile sunt foarte intense, etc. Dar, de fapt, logic vorbind, nu exista acel pericol, ci este doar o presupunere ca el ar exista.

Revenim acolo unde suntem , de fapt: in fata unor oameni civilizati, intr-o sala de conferinte, fara riscuri atat de mari, fara arme, ci doar doar cu lucrurile pe care noi decidem sa le avem asupra noastra: charisma, spirit de observatie, umor, caldura, dictie,  emotii pozitive, cunoastere, etc.

Astazi, vorbitul in public este o corvoada pentru majoritatea oamenilor, dar este o placere pentru cei care stapanesc aceasta arta.

Cum ar fi pt tine sa cuceresti auditoriul? Sa savurezi postura de speaker si sa te eliberezi de frica de a vorbi in public? Sau sa fii mai convingator la un interviu sau o negociere. Daca da, este momentul sa punem fiecare resursele proprii la lucru: sa invatam, sa gresim, sa perseveram, sa ne bucuram de ceea ce am realizat si sa devenim profesionisti in domeniul vorbitului in public.

 “In primele minute ale discursului am emotii si imi vine sa fug de pe scena.

Dar, sa indrazneasca cineva sa ma intrerupa la finalul discursului!”